השראות לידה, זירוזים ומה שביניהם
מאת: אורית הלפגוט- "עוצמת הריפוי"-
ליווי ותמיכה מהיריון ועד לידה
מזל טוב הגעת לשבוע 40 אבל אין שום סימן ללידה מתקרבת, חשוב שתדעי שרק 7% מן הנשים יולדות בתאריך המשוער שלהן.
שבועות ההיריון אכן מחושבות על פי מועד הווסת האחרונה אך לא תמיד מועד הביוץ המדויק ידוע ולכן תאריך הלידה המשוער הוא כשמו כן הוא משוער ותתכן סטייה של שבוע פלוס מינוס בשבועות ההיריון.
אם עברת את שבוע 40 וכל יומיים לערך את במעקב של מוניטור בבית החולים או בקופת החולים והכול תקין חשוב שתדעי שאין סיבה עדיין להתחיל בהשראת לידה שכן מאותה סיבה של תאריך משוער הלידה יכולה להתחיל שבוע לאחר מכן סביב 41 ולכן ההמלצה היא להמתין עוד כשבוע לערך לפני שמתערבים בזירוז או השראת לידה.
רוב הלידות בממוצע אכן מתרחשות סביב שבועות 41+4 ומומלץ לבדוק מול בית החולים שבו את מעוניינת ללדת מהו פרוטוקול הזירוזים הנהוג בו. ישנם בתי חולים שיחליטו לזרז לידה אם הגעת לשבוע 41+1 ויהיו כאלו סביב שבועות 41+5 ויש גם כמה בודדים שיסכימו למשוך אפילו עד 42 . לעיתים ישנה הנחיה להתחיל בלידה מסיבות רפואיות גם מתחת לשבוע 40.
קביעת מועד להתחלת לידה תלויה במספר גורמים:
1) פרוטוקול בית חולים
2) במידה ובדיקות המוניטור אינן תקינות, ישנן האטות או האצות בדופק העובר
3) בהיריון מרובה עוברים השיקולים משתנים בהתאם למצג של כל עובר , מהלך היריון והסטוריה רפואית
4) התפתחות של רעלת (חלבון בשתן, לחצי דם, סכרת)
5) רצונה של האם
6) הסטוריה מילדותית קודמת כגון הפירדות שיליה, ניתוחים קיסריים וכו'
7) מהלך היריון נוכחי
8) IUGR – האטה בגדילת עובר
9) ריבוי או מיעוט מים
10) מצוקה עוברית
כשמדברים על זירוז לידה הכוונה להשראת לידה או זירוז לידה?
השראת לידה היא התחלת תהליך לידה כשאין דינמיקה צווארית דהיינו טרם התפתחו תנאי לידה- אין מחיקה ואין צירים. האמצעים שבהם משתמשים בהשראת לידה זהים ברוב בתי החולים והם: בלון או טבליות פרוסטגנלדינים. (הצוות הרפואי מחליט באיזה אמצעי להתחיל את הלידה)
זירוז לידה היא קידום לידה שהחלה או שנעצרה. כלומר ישנה דינמיקה צווארית- פתיחה (קטנה או גדולה), מחיקה והתקצרות צוואר הרחם ויש צורך להניע את תהליך הלידה, לעזור לתהליך להמשיך להתקדם. האמצעים שבהם משתמשים לזירוז הלידה זהים אף הם ברוב בתי החולים: סטיריפינג, טבליות פרוסטגלנדינים, פקיעת קרומים, אוקסיטוצין סינטטי (פיטוצין).
ישנה אפשרות להתחיל בלידה (במידה והגוף בשל לכך) או לזרז לידה גם באמצעים טבעיים ומומלץ לנסות זאת במידה וישנה הנחיה רפואית או כי עברת את שבוע 41 או רגע לפני שמתחילים באמצעים רפואיים:
1) טיפולים ברפואה משלימה כגון רפלקסולוגיה ,דיקור או נקודות שיאצו
2) הליכות על חול ים במטרה ללחוץ על נקודות בכף הרגל שיכולות להתחיל בלידה
3) לישת בצק בכף היד- במטרה להפעיל אזורי רפלקסים בדומה לכף הרגל אך גם להניע אנרגיה
4) שתיית שמן קיק על מנת ליצור גירוי של המעיים ניתן אגב גם לעשות זאת ע"י חוקן . יש לקחת בחשבון ששתיית השמן יכולה לסייע בהתחלת לידה אך גם לגרום לשלשולים ולהתייבשויות ובכך להגיע ללידה מותשת וחסרת אנרגיה.
5) עיסוי הפטמות ועל ידי כך הפרשת אוקסיטוצין (הורמון האחראי על כיווץ הרחם ובכך יוצר צירים)
6) קיום יחסי מין – בזרע הגבר ישנו חומר הנקרא פרוסטגלנדין שמטרתו לרכך את צוואר הרחם
7) כמוסות שמן נר הלילה משבוע 38 על מנת לעזור להבשלת צוואר הרחם . ניתן להביא ללידה ולבקש מהמיילדת שתחדיר את השמן תוך כדי בדיקת וואגינאלית. כאן חשוב רק לדעת כי השמן אינו מומלץ למי שיש הסטוריה רפואית של בעיות בבלוטת התריס, לאחר קיסרי , בהריונות מרובי עוברים, דלקות בשתן או פטריות וואגינליות. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי לפני נטילת הכמוסות.
8) הרפייה, דמיון מודרך, יוגה
9) פעילות גופנית מתונה כמו עלייה במדרגות והליכה
10)שתיית מיצוי של צמח הנקרא כוהוש שחור – יש להתייעץ עם הומאופת מוסמך בנושא זה
11)שתיית מיצוי עלי פטל משבוע 34 ועד אחרי הלידה
והכי חשוב שתהיה לידה טובה, בריאה וחוויה נפלאה לך לבן זוגך ולתינוקך
אורית הלפגוט- "עוצמת הריפוי"- ליווי ותמיכה מהיריון ועד לידה
לאתר של אורית
דולה בכירה, רפלקסולוגית ומטפלת מוסמכת ברפואה משלימה בהתמחות היריון ולידה, זירוז לידה והשראת לידה, מדריכה להכנה ללידה, עיסוי נשים הרות, מדריכת עיסוי תינוקות